ब्रसेल्समा भारतीय समुद्री खाना र वाइन परीक्षण कार्यक्रमको दोस्रो संस्करण सम्पन्न
नयाँ दिल्ली: ब्रसेल्सस्थित भारतीय दूतावासले २० नोभेम्बरमा भारतीय समुद्री खाना र वाइन परीक्षण कार्यक्रमको दोस्रो संस्करणको आयोजना गर्यो। यस कार्यक्रममा कृषि र प्रशोधित खाद्य पदार्थ निर्यात विकास प्राधिकरण (एपीईडीए), नयाँ दिल्ली र समुद्री उत्पादन निर्यात विकास प्राधिकरण (एमपीईडीए), कोच्चि को सहकार्यमा भारतका उत्कृष्ट पाक कलाको प्रदर्शन गरियो। भारतको प्रिमियम समुद्री खाना र तीव्र गतिमा विकसित हुँदै गरेको वाइन उद्योगको अनौठो संयोजनको प्रदर्शन गर्दै कार्यक्रमले १२० भन्दा बढी प्रतिष्ठित पाहुनाहरूलाई विशेष अनुभव प्रदान गर्यो। उपस्थित पाहुनाहरूमा व्यवसायिक नेता, व्यापारिक निकायका प्रतिनिधिहरू, समुद्री खाद्य आयातकर्ताहरू, सरकारी व्यापार एजेन्सीहरू र कूटनीतिक समुदायका सदस्यहरू थिए।
बेल्जियम, लक्जेमबर्ग र युरोपेली संघ (ईयू) का लागि भारतका राजदूत सौरभ कुमारले सांस्कृतिक र व्यापारिक सम्बन्धलाई प्रवर्द्धन गर्न कार्यक्रमको महत्त्वको चर्चा गरे। वाणिज्य विभागका सचिव सुनिल बर्थवालले भारतको गतिशील व्यापार परिदृश्य र विशेष गरी समुद्री खाना र वाइनका क्षेत्रमा युरोपेली संघसँगको बढ्दो साझेदारीबारे बताए। उनले भारतको अनौठो स्वादहरू अनुभव गर्न उपस्थित पाहुनाहरूलाई निमन्त्रणा गर्दै भारतीय खाद्य र पेय उद्योगको नवप्रवर्तन र परम्परालाई उजागर गरे। २०२३–२४ मा भारतको कुल निर्यात ४३३.०९ अर्ब डलर पुगेको छ, जसमा कृषि वस्तुको योगदान ३३.२४ अर्ब डलर (कुल निर्यातको ८ प्रतिशत) र समुद्री उत्पादनको योगदान ७.३६ अर्ब डलर (कृषि निर्यातको २२ प्रतिशत) रहेको छ। पछिल्लो दशकमा समुद्री उत्पादन निर्यात दोब्बर भई ७.३ अर्ब डलर पुगेको छ। वन्नामेई झिंगा निर्यातमा चार गुणा वृद्धिसँगै, भारतको समुद्री खाना विश्वस्तरीय मान्यता प्राप्त गर्दैछ। भारतसँग ५०० भन्दा बढी ईयु-प्रमाणित फर्महरू छन्, जसले युरोपेली संघलाई भारतको दोस्रो ठूलो समुद्री खाद्य बजार बनाएको छ। भारत ईयूको झिंगा आपूर्ति गर्ने दोस्रो ठूलो देश हो, जसको बजार हिस्सा ८ प्रतिशत छ।
सावधानीपूर्वक तयार गरिएको मेनुमा भारतका पाँच प्रिमियम समुद्री खाद्य प्रकारहरू प्रस्तुत गरिए: वन्नामेई झिंगा, ब्ल्याक टाइगर झिंगा, किङफिश (सुरमई), तिलापिया र स्क्विड। प्रत्येक व्यञ्जनलाई भारतका वाइनयार्डहरूबाट उत्पादन गरिएका रेड, ह्वाइट र रोजे वाइनहरूसँग जोडी प्रस्तुत गरिएको थियो। भारतमा २४ भन्दा बढी प्रमुख ब्रान्डहरूले स्वदेशी परम्परा र विश्वस्तरीय प्रविधिलाई समेटेर वाइन उत्पादन गरेका छन्। रेड वाइन (क्याबरनेट सॉविनन, शिराज, मर्लोट), ह्वाइट वाइन (चेनिन ब्लाङ्क, सॉविनन ब्लाङ्क) र स्पार्कलिङ वाइनका विभिन्न प्रकारले सबको ध्यान तान्यो। यो कार्यक्रम भारतीय समुद्री खाना र वाइन उद्योगको वैश्विक पहिचानलाई थप सुदृढ बनाउने महत्वपूर्ण प्रयासका रूपमा देखियो। -पीआईबी
Comments
Post a Comment